Nyílászárók

Tudta Ön, hogy a házának fűtésére használt energiából 25-30%-ot az ablakokon keresztül veszít el?
Egy átlagos házban a hagyományos ablakokat 3 rétegű üveggel rendelkező, korszerű szerkezetekre cserélve 50 év alatt akár több millió forintot is megtakaríthat. Így a megtakarítás összege akár az ablakok áránál is nagyobb.
Jobban hőszigetelő ablakokkal élettere is komfortosabbá válik – hiszen a jó szigetelésnek köszönhetően az ablaküveg belső felületi hőmérséklete közel azonos lehet a helyiség levegőjének hőmérsékletével. Így az ablak közelében még télen is jól érzi magát.

A fa ablakok hossztoldott – rétegragasztott fából, leginkább borovi fenyőből készülnek. Ezen kívül készülhetnek más, nemesebb fából is, például tölgyfából is, de természetesen ezek drágább alapanyagok. A hossztoldott és rétegragasztott fríznek köszönhetően kiküszöbölhető a fa vetemedése, és mivel rövid darabokból van összeragasztva teljesen görcsmentes.

A fa ablakok falc kiképzése eltér a műanyagtól, úgynevezett dupla falcos, két falc ütközik, így biztosít a régi ablakoknál jobb zárást. A fa ablakoknál két soros gumitömítést alkalmaznak.

A fa ablakokat a műanyaggal ellentétben felület kezelni kell. Ezt normális esetben még szerkezet kész állapotban végzik el, így jut festék oda is, ahova összerakás után már nem.
Ami még nagyon fontos, hogy ilyenkor még nincs benne a vasalat és a gumitömítés, mert ezeknek különösen árt a festék. A festésre többféle felületkezelő rendszereket használnak, melyek többnyire vizes alapúak. A többfajta gyártó miatt megszámlálhatatlan szín létezik.

Fa nyílászáró
A fa nyílászárók esetében az előnyök még a hozzá nem értő, de igényes vásárló számára is elsőre szembetűnők. Minden fa más mintázatának köszönhetően, egyediséget kölcsönöz az ablakoknak és ajtóknak. Természetes anyagok között lakni sokkal jobban hat általános közérzetünkre a mindennapjainkban. A sokak által fának gondolt, préselt pozdorjából készült és fa mintázatú műanyag bevonattal ellátott nyílászáró keret valójában nem fa. Ez a bevonat tartósabbá teszi a fát és kevesebb karbantartást igényel. A gyártók által adott UV álló réteggel évente egyszer kell csak lekezelni (ajánlott tavasszal). A fa nyílászárók talán egyetlen valódi hátránya a műanyaggal szemben az ár. A fából készült ablakok és ajtók bizony drágábbak, mint műanyag testvéreik. Ezért is ajánlott kiválasztásuknál sokkal körültekintőbbnek lenni, mert fa és fa között is vannak különbségek. A rossz minőségű nem jól kezelt fa vetemedhet, nyikoroghat, szorulhat. Minden fa felület megkívánja a rendszeres karbantartást, de mit ér a gondos odafigyelés, ha ablakkeretünkön tegnap még a rigó fütyült. Az ilyen fa hamarosan gyantásodni fog és idővel a gombák is megtelepednek rajta. A jó minőségű fa tömbösített szárított borovi, vagy luc fenyőből készül. A fa hőtágulása rendkívül kicsi, ezért a jó minőségű fa esetében a deformáció által bekövetkező vízszigetelő, hő- és hangszigetelő képesség egy kicsit sem romlik.

Hőszigetelő képesség
Amennyiben elég pénzt és figyelmet szenteltünk a megfelelő minőségű fal hőszigetelésre, kár lenne, ha a nyílászárónkon szökne ki a meleg otthonunkból. Az üvegek hőátbocsátási képességét a W/m2K mértékegységgel (jele U lásd lejjebb) szokták meghatározni. Ez a szám azt mutatja meg, hogy egységnyi felületen adott idő alatt mekkora hőmennyiség képes áthaladni? Értelemszerűen ez a szám minél kisebb, annál jobb a hőszigetelő képesség. Erről az adatról feltétlenül kérdezzük meg a kereskedőt!

Vasalatok
A vasalat az ablak lelke, hiszen ez az alkatrész szenvedi el a legtöbb igénybevételt az évek során. A vasalatnak mindenképpen jó minőségűnek kell lennie, hiszen a megfelelő záródás teszi a nyílászárót jó hő, víz és hangszigetelővé. A vasalat apró részletein múlik lakásunk és értékeink biztonsága, ezért ebben a kérdésben ne vállaljunk kompromisszumot.

Beépítés
A legjobb minőségű nyílászáró sem ér semmit, ha nincs jól beépítve.

A megfelelő minőségű nyílászáró kiválasztására megéri időt és energiát fordítani. Amennyiben jól választjuk meg nyílászárónkat akár 50 évig is problémamentesen élvezhetjük biztonságot adó otthonunk kényelmét és melegét.

Termékeink szakértői munkával készülnek, kiváló alapanyagokból. Vörösfenyő vagy Tölgyfa vagy amit ön választ ki. A gyártás során egyetlen hibát sem hagyunk. A nyílászárók, valamint az ágyak és a bútorok is felületkezeltek. 

Vegye fel velünk a kapcsolatott és érdeklődjön vagy rendelje meg:

Kérlyen árajánlatott!

Kiss Mózes 0630 709 7945

Kiss Zoltán 0630 742 5316

A rejtélyes “U” érték

A rejtélyes U-értékek
Mi az az UG?
Az egyik legfontosabb az UG érték, ami egy angol kifejezés rövidítése (U-value of glass vagyis az üveg U-értéke). Az U-érték a fizikában a hőátbocsátást jelenti, és a nyílászárók esetében leggyakrabban a W/m2K-val fejezik ki. Ez csak elsőre rémisztő, valójában egyszerűen azt jelenti, hogy egységnyi idő alatt egy négyzetméternyi felületen (m2) hány wattnyi (W) energia távozik, ha a külső és a belső hőmérséklet között 1 Kelvin (K) a különbség. Ne aggódjon, nem kell az egészet megjegyeznie: az a lényeg, hogy minél alacsonyabb ez a szám, annál kevesebb hőt enged át a kiválasztott ablaküveg.
Egy ablak esetén messze az üveg a legnagyobb felület, így a legtöbb hő is itt tud távozni. Az UG-érték több módon is csökkenthető:

többrétegű üveggel (2-3 vagy még több)
speciális bevonattal (UV-taszító, fényvisszaverő, stb.)
az üvegtáblák közötti légrés speciális gázzal való feltöltésével (ami a levegőnél rosszabbul vezeti a hőt, pl. argon)

Termékeink szakértői munkával készülnek, kiváló alapanyagokból. Vörösfenyő vagy Tölgyfa vagy amit ön választ ki. A gyártás során egyetlen hibát sem hagyunk. A nyílászárók, valamint az ágyak és a bútorok is felületkezeltek. 

Vegye fel velünk a kapcsolatott és érdeklődjön vagy rendelje meg:

Kérlyen árajánlatott!

Kiss Mózes 0630 709 7945

Kiss Zoltán 0630 742 5316

Vélemény, hozzászólás?